خصوصیات بتن

شاتکریت بتن

شاتکریت بتن یا بتن پاششی به عملی گفته می شود که در آن بتن با فشار و سرعت بالایی روی سطح مورد نظر پاشیده می شود تا یک لایه متراکم، مستحکم و مقاوم ایجاد گردد . شاتکریت بتن شامل دو نوع  شاتکریت خشک و  شاتکریت مرطوب است . در واقع شاتکریت بتن را می توان به عنوان بتن یا ملاتی که از طریق لوله های لاستیکی و با فشار هوای فشرده و با سرعت زیاد به سطح مورد نظر پاشیده می شود ، تعریف کرد .

در سال 1914 میلادی ، برای اولین بار واژه شاتکریت بتن در معدنی در کشور امریکا مورد استفاده قرار گرفت . پس از آن شاتکریت بتن ،سیستمی برای پوشش سطوح سنگ ها در برابر هوازدگی بکار گرفته شد . در سال 1930 واژه شاتکریت بتن از طرف انجمن مهندسین راه و ساختمان بکار برده شد و تاکنون مورد استفاده قرار گرفته است .

شاتکریت بتن یکی از پرکاربردترین روش های تعمیر آسیب های سطحی در مقیاس بزرگ است که در چشمه های پل، خاکریزها، پل های بزرگ راه ها و روگذرها با آن مواجه می شویم. یکی از پیامدهای جدی در کاربرد الیاف (فولاد یا پلی پروپیلن) در بتن کاهش زیاد در کارایی بتن است. کاربرد افزودنی فوق روان کننده بتن و فوم سیلیکا در مخلوط های شاتکریتی بتن به اندازه چشمگیری مقاومت به شکم دادگی (خیز) را ارتقاء داده است، بازگشت شاتکریت بتن به حالت نخستین را کاهش داده است، بر خرابی شاتکریت بتن غلبه کرده است و در نتیجه منجر به پذیرش بیش از پیش شاتکریت بتن مسلح با الیاف فوق روان شده، گردیده است. الیاف افزوده می شوند تا نرمی شاتکریت بتن و مقاومت تأثیر شاتکریت بتن را بهبود ببخشند. فوم سیلیکا زمانیکه در ارتباط با فوق روان کننده های بتن استفاده شوند، نقش مهمی در ارتقاء چسبندگی مخلوط شاتکریت بتن بازی می کند، که امکان بتن ریزی شاتکریت بتن روی سطوح عمومی را در مدتی کوتاه بدون از هم جداشدگی فراهم می آورد. به علاوه ترکیب این افزودنی ها به شاتکریت بتن سهولت پمپاژ، تراکم بهتر شاتکریت بتن و بازگشت به حالت اولیه کاهش یافته را به همراه می آورد. بنابراین اتلاف زمان و نظافت شاتکریت بتن را به حداقل می رساند.

شاتکریت مخلوط خشک

در گذشته از شاتکریت خشک بتن به این علت که اساساً وسایل مورد نیاز در دسترس‌تر و ارزان‌تر بود و مواد خشک می‌توانست برای مسافت طولانی‌تر حمل شود(یک مزیت مهم در کاربرد های معدنی است)، به صورت گسترده استفاده می‌شد. با این حال روش اختلاط تر دارای برتری‌های مهمی از جمله کاهش پس‌ریز، عدم نیاز به نیروی انسانی ماهر و نیاز به وسایل کمتر در محل اجرا برای معادن زیرزمینی است. کیفیت شاتکریت بتن به عوامل متعددی وابسته است از جمله اپراتور، کنترل آب مخلوط، سرعت نازل و تکنیک پاشیدن. در هر موردی توانایی و تمرین اپراتور شاتکریت بتن بسیار موثر است.

مزایای شاتکریت بتن

1. شاتکریت بتن باعث کاهش ریزش مصالح می شود

2. شاتکریت بتن باعث سهولت اجرای سقفهای قوسی شکل وانحنا دار می شود

3. شاتکریت بتن باعث افزایش چسبندگی بتن می شود

4.افزودنی شاتکریت بتن باعث آب بندی سطوح و مسدود کردن سریع درزها می شود.

5. کاهش ضخامت لاینینگ نهایی و عدم نیاز به قالب بندی در تونل ها برای طرح هایی که تصمیم به استفاده از یک بتن پاششی به کمک ماده افزودنی شاتکریت بتن بدون نیاز به لاینینگ ثانویه گرفته می شود.

عوامل مؤثر در عملیات شاتکریت بتن

از عوامل مؤثر در عملیات شاتکریت بتن می توان به طرح اختلاط بتن اشاره کرد که عملیاتی مشکل و پیچیده است و در حقیقت نیازمند سعی و خطای بسیار است و باید دارای معیارهای زیر باشد.

قابلیت پرتاب: مخلوط شاتکریت بتن باید بتواند با کمترین میزان پس ریز جای بگیرد.

مقاومت زود رس: مخلوط شاتکریت بتن باید به اندازه ی کافی محکم شود تا نگهداری زمین را در مدت زمان کمی فراهم کند.

مقاومت طولانی مدت: مخلوط شاتکریت بتن باید یک مقاومت مشخص ۲۸ روزه داشته باشد با میزان شتابدهنده‌ی مورد نیاز برای بدست آوردن قابلیت پرتاب شاتکریت بتن مورد نیاز و مقاومت زودرس.

پایداری: پایداری طولانی مدت کافی شاتکریت بتن برای محیط باید به دست آید.

اقتصاد: مواد شاتکریت بتن با هزینه‌ی کمتر باید استفاده شود و باید حداقل مقدار پس زیر وجود داشته باشد.

برای آشنایی با ” افزودنی های بتن شاتکریت ” کلیک کنید .

منبع : کتاب مواد افزودنی شیمیایی بتن

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *