افزودنی بتن

اثرات افزودنی های کاهنده جمع شدگی بر خصوصیات بتن

اثرات افزودنی های کاهنده جمع شدگی بر بتن تازه

وقتی پیمانه مصرفی افزودنی های کاهنده جمع شدگی به میزان 2% وزن سیمان به مخلوط بتنی با چگالی 460 kg/m3 سیمان اضافه شود، بدون آنکه تنظیمی در مورد حجم آب صورت بپذیرد، اسلامپ و تخلخل بتن افزایش می یابد. با این وجود، هنگامی که با حجم مساوی آب جایگزین گردد SRA اثر بسیار اندکی روی اسلامپ بتن دارد. قطعاً SRA دارای تأثیر دیرگیر کنندگی اندکی روی سرعت هیدراتاسیون بوده و ممکن است زمان گیرش تا حدود یک ساعت نیز امتداد یابد. این افزودنی همچنین بر میزان هوای بتن تازه اثر می گذارد. وقتی از افزودنی در بتن با هوای محبوس استفاده شود، پیمانه مصرفی افزودنی هوازا باید افزایش یافته تا به یک میزان هوای مشخص برسد.

اثرات افزودنی های کاهنده جمع شدگی بر بتن سخت شده

الف) ترک خوردگی ناشی از جمع شدگی

میزان کاهش جمع شدگی وابسته به آب سیمان (W/C) افزودنی است. معمولاً هر چه نسبت کمتر باشد، درصد کاهش جمع شدگی که می توان به آن دست یافت بیشتر خواهد بود. برای اختلاط های با W/C<0.6 ، کاهش در جمع شدگی 28 روزه به اندازه 80% یا بیشتر است و در جمع شدگی 56 روزه به میزان 70% به دست می آید. در اختلاط های با W/C<0.68 سطح کاهش جمع شدگی در 28 روز و 56 روز به ترتیب برابر %37 و %36 بود.

ب) تاثیر افزودنی کاهنده جمع شدگی بر مقاومت فشاری بتن

تحقیقات پیشین نشان داده است که افزودن SRA به بتن تا اندازه %2 پیمانه مصرفی می تواند مقاومت را در 28 روز را تا 15% کاهش دهد. عموماً کاهش مقاومت در بتن های با نسبت های آب به سیمان پایین تر، کمتر می باشد. کاهش مقاومت می تواند با استفاده از یک فوق روان کننده و کاهش اندک پیمانه مصرفی SRA، خنثی شود. تولیدکنندگان توصیه می کنند که اضافه شدن فوق روان کننده کافی را برای کاستن آب اختلاط به میزان %10-7 در شرایطی که میزان سیمان ثابت است صورت پذیرد.

ج) تاثیر افزودنی کاهنده جمع شدگی بر ترک خوردگی حرارتی

درصد بالایی از ترک ها را می تووان به اثرات حرارتی نسبت داد. دو علت اصلی ترک خوردگی حرارتی عبارت از اختلاف دما در مقاطع حجیم بتن و تغییر حجم کلی مقاطع کم ضخامت تر بتن می باشد. SRA ها به دلیل اثر دیرگیرکنندگی که بر هیدراتاسیون و کاهش موجود در دماهای بیشینه دارند می تواند ترک حرارتی را به واسطه انقباض حرارتی کاسته شده در خنک کننده کاهش دهد. افزودن SRA به نوعی منجر به کاهش مقاومت شده که نیاز است با کاهش در نسبت آب به سیمان از طریق کاربرد فوق روان کننده یا افزایش در میزان سیمان موجود خنثی گردد.

د) ترک خوردگی حرارتی سطحی

ترک خوردگی حرارتی سطحی دال های بتنی با خشک شدن و جمع شدگی سریع تر سطح بالایی از مغزه بتن نتیجه می شود. در مقیاس آزمایشگاهی، نمونه های دال بتنی (2.4m×1.2m)8ft×4ft ، SRA تمایل چشمگیری به کاهش ترک خوردگی حرارتی سطحی از خود نشان می دهد. این خصوصیت افزودنی در یک آزمون میدانی که توسط وزارت حمل و نقل ایالت Virginia جایی که 1/5 گالن (US) (7/5 لیتر) از SRA در یک روکش آزمایشی برای پل Lenser استفاده می شد، مورد بررسی قرار گرفت.

هـ) پارامترهای هوای منفذی و مقاومت ذوب- انجماد

بتن هایی که میزان هوایی بیش از %6 دارند، عموماً فاکتورهای فاصله گذاری کافی (0/1- 0/3 mm) را دارند. با این وجود بعضی روکنشگرهای مورد استفاده به عنوان SRA ها، گرچه فاکتورهای فاصله گذاری مناسبی را ارایه می کنند ولی موجب می شوند بتن به حالت اشباع برسد. که در نتیجه به حمله ذوب- انجماد آسیب پذیرتر می شود. احتمال اینکه این روکنشگرها به عنوان عامل های خیس کنندگی عمل کنند و جذب کلوییدی آب به بتن را بالا ببرند، وجود دارد.

شرکت شیمی بتن بهینه تولید کننده افزودنی بتن طبق استانداردهای موجود با کیفیت بالا می باشد.

منبع: کتاب افزودنی های شیمیایی بتن

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *