از جمله مواد جدیدی كه جایگاه ویژه ای در ساخت و ساز به خود اختصاص داده، افزودنیهای بتن و الیاف تقویت كننده می باشد. استفاده از افزودنی های بتن باعث بهبود خواص مطلوب بتن، همچون مقاومت بتن می گردد و در بعضی موارد با كاهش وزن بتن، مصالح بسیار سبكی را فرا راه مهندسین بنا قرار می دهد. الیاف تقویت كننده در بتــن الیافی نیز از دیگر مواد عصر حاضر هستند كه كاربرد های فراوانی در قسمت های مختلف ساختمان یافته اند. این الیاف در بتــن الیافی كه بیشتر شامل الیاف شیشه، پلی پروپیلن و گاه كربن نیز می شود، در ساخت انواع بتن های الیافی كاربرد فراوان دارد. همچنین از الیاف شیشه می توان در تولید آرماتورهای سبك و بسیار مقاوم در برابر خوردگی بهره برد. این الیاف در بتــن الیافی جایگاه نسبتاً مناسبی در تعمیر بناها و تقویت سازه های صدمه دیده دارند و می توانند دوام بتن و مقاومت پیچشی و برشی مناسبی در بتــن الیافی پدید آورند. علاوه بر اینها از ورقه های پارچهای فایبر گلاس نیز در تقویت انواع قطعات ساخته شده از بتن مسلح و بتــن الیافی می توان استفاده نمود.
مزایای بتــن الیافی
بتن الیافی در حقیقت نوعی كامپوزیت است كه با بكارگیری الیاف تقویت كننده داخل مخلوط بتن، مقاومت كششی بتــن الیافی و مقاومت فشاری بتــن الیافی ، فوق العاده افزایش می یابد. این تركیب كامپوزیتی، یكپارچگی و پیوستگی مناسبی داشته و امكان استفاده از بتــن الیافی به عنوان یك ماده شكل پذیر جهت تولید سطوح مقاوم پرانحنا را فراهم می آورد.
بتن الیافی از قابلیت جذب انرژی بالایی نیز برخوردار است و تحت اثر بارهای ضربه ای به راحتی ازهم پاشیده نمی شود.
شاهد تاریخی این فن آوری در بتــن الیافی ، كاربرد كاهگل در بناهای ساختمان است. در واقع بتن الیافی نوع پیشرفته این تكنولوژی می باشد كه الیاف طبیعی و مصنوعی جدید، جانشین كاه، و سیمان جانشین گل بكار رفته در كاهگل شده است.
امروزه با استفاده از الیاف شیشه، پلی پروپیلن، فولاد و بعضاً كربن در بتــن الیافی و دیگر محصولات ، تولید انواع بتن های كامپوزیتی در كاربردهای مختلف صنعتی ممكن گردیده و بكارگیری آنها از جمله بتــن الیافی در كشورهای پیشرفته دنیا مورد قبول صنعت ساختمان واقع شده است.
موارد كاربرد بتن الیافی
هر فن آوری من جمله بتــن الیافی همواره كاربرد ها و محدویت های خاص خود را دارد. بتن الیافی خواص مناسبی همچون شكل پذیری بالا، دوام بتن و مقاومت فوق العاده ی بتــن الیافی ، قابلیت جذب انرژی و پایداری در برابر ترك خوردن را دارا می باشد كه متناسب با آنها می توان موارد كاربرد فراوانی برای بتــن الیافی یافت. بطور مثال در ساخت كف سالنهای صنعتی، می توان از این نوع بتــن الیافی به جای بتن آرماتوری متداول سود جست. بتــن الیافی از بهترین مصالح مورد استفاده در ساخت بناهای مقاوم دربرابر ضربه، همچون سازه پناهگاه ها و انبارهای نگهداری مواد منفجره به شمار می رود و بناهای شكل گرفته از بتــن الیافی ، قابلیت فوق العاده ای در جذب انرژی ضربه دارد. همچنین در ساخت باند فرودگاه ها به خوبی می توان از این نوع بتــن الیافی كمك گرفت. موارد دیگری از بكارگیری بتــن الیافی ، ساخت قطعات پیش ساخته ساختمانی همچون پانل ها و یا پاشش بتن روی سطح انحنای یك سازه می باشد. علاوه بر موارد یاد شده می توان از مزایایی همچون عایق بودن بتــن الیافی در باربر صدا و سرعت بالای اجرای بتــن الیافی نیز بهره مند گردید.
اما از آنجا كه نحوه قرار گرفتن الیاف داخل بتــن الیافی ، كاملاً تصادفی می باشد، از این بتن معمولاً نمی توان به نحو مطلوبی در ساخت تیرها و ستونها بهره گرفت و در این نوع سازه های بتــن الیافی استفاده از روش سنتی و شبكه بندی فولادی به صرفه تر و مناسب تر می باشد. لازم است به این نكته توجه شود كه ناكارآمدی یك تكنولوژی جدید، نباید مانع نادیده گرفتن كاربردهای مناسب و نقاط قوت بتــن الیافی گردد.
مزایای اقتصادی بتن الیافی
باید اعتراف كرد كه استفاده از بتن الیافی در همه موارد از بتن سنتی به صرفه تر نمی باشد. اما بر اساس برآورد هایی كه توسط بعضی از متخصصین كشور درباره بتــن الیافی انجام گرفته است، در جاهایی كه سرعـــت اجرای بالا مدنظر است و یا نیاز به پاشــــش بتن (شات كریت) روی سطوح ویژه ای است، استفاده از بتــن الیافی توصیه می گردد.