خصوصیات بتن

دوام بتن چیست؟

دوام بتن عبارت است از توانایی مصالح برای حفظ یکپارچگی به لحاظ سازه ای، ظرفیت حفاظتی و به لحاظ زیبایی ظاهری درطی یک دوره طولانی زمانی می باشد. نکته مهم آنکه فوایدی که بتن در حالت شکل پذیر و سخت شدگی اولیه دارد توسط افزودنی کاهنده آب بتن با هیچ اثر جانبی معکوسی در دوام بتن دراز مدت خنثی نشود.

بررسی دوام بتن

دوام بتن را می توان به لحاظ خصوصیات زیر در نظر گرفت:

1- دوام بتن در برابر حمله مایعات مضر که معمولاً کلریدهای محیط های آبی یا نمک غیر یخ زننده و سولفاتهای ناشی از آب های زیرزمینی می باشد دوام بتن را تحت تاثیر قرار می دهند.

2- ممکن است دوام بتن در برابر چرخه ذوب- انجماد در طی ماه های زمستان در بسیاری کشورهای تجربه شود. دوام بتن در این مورد تابعی از میانگین دماهای اوقات زمستان در کشورهای مختلف نخواهد بود، به واقع محیط های خیلی سرد تعداد کمی چرخه های ذوب انجماد خواهند داشت. در کشورهایی همچون انگلیس، دماهای اوقات روز در زمستان اغلب بالای صفر درجه و در شب پایین تر از این مقدار است. با این نگاه چرخ های ذوب انجماد بیشتری نسبت به کشورهای همچون اسکاندیناوی یا آمریکای شمالی در جایی که دماهای اوقات روز در زمستان ها عموماً زیر صفر باقی می ماند، وجود خواهد داشت.

3- حفاظت از آرماتورهای فولادی عاملی موثر بر دوام بتن می باشد . بتن ایجاد لایه ای غیر فعال در حد فاصل فولاد با بتن می کند و هر خللی در این مورد می تواند شانس خوردگی آرماتورها را بالا ببرد. به علاوه مهم است که بتن در حالت «نفوذپذیری پایین» حفظ شود تا عبور رطوبت و هوا به درون فولاد به حداقل برسد.

4- اکثر محاسبات بار برای سازه های بتنی بر اساس مقاومت فشاری بتن 28 روزه بتن است، بر این مبنا که بتن در سال های بعدی هم همچنان به کسب مقاومت ادامه می دهد. هرگونه تغییر اساسی در کسب دوام بتن به طور واضح برای یکپارچگی سازه زیان بار است و قطعاً هر تغییر ناگهانی در ویژگی های دوام بتن می تواند فاجعه انگیز باشد.

5- بتن خصوصاً تحت شرایط خشک شدگی تحت تغییرات حجمی واقع می شود. در حالت بارگذاری نشده، تغییر حجم را جمع شدگی می نامند. در حالی که تغییرات اضافی حجم تحت بار اعمالی را خزش می نامند. تغییرات در سرعتی که در آن بتن دچار جمع شدگی یا خزش می شود (به دلیل مصالح اضافه شده) می تواند مسأله ساز شود، مخصوصاً در جاهایی که بتن های با خصوصیات تغییر شکلی با حجم مختلف در تماس با همدیگر هستند، یا در جاهایی که درزها (مفاصل) بتن برای یک میزان حرکتی مشخص طراحی شده اند.

برای آشنایی با ” عوامل موثر در دوام بتن ” کلیک کنید .

منبع : کتاب مواد افزودنی شیمیایی بتن

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *